Geplaatst op 1 Reactie

Hondenleven: Werkpaard

Honden zijn werkpaarden
Foto door Nancy Buron via Pixabay

Onze honden werken voor de kost. Samen met Erna helpen zij mensen onder andere hun zelfvertrouwen op te bouwen, te leren inzien hoe ze op andere mensen overkomen en ze leren hun communicatieve vaardigheden en weerbaarheid te verbeteren. Honden zijn namelijk hele eerlijke spiegels van het gedrag van degenen waarmee ze werken.

Bete brood

Het lijkt wreed om onze honden voor ons te laten werken voor een bete brood (nou ja, vlees), water en een eenvoudig bed om hun moede hoofd te rusten te leggen. Maar vraag het aan iedereen die met honden werkt – denk aan herders, speur- en reddingswerkers, hulp- en geleidehonden – ze zullen je allemaal vertellen dat je een hond bijna geen groter plezier kan doen dan samen aan het werk te gaan.

Dansen

Zo is het ook bij ons. Wie er ook mee mag, Spip, Bella of Blitzz, ze zijn allemaal even enthousiast en staan letterlijk te dansen bij de voordeur nog voor de eerste letter van hun naam uit onze mond is. Des te groter is dan ook de teleurstelling als één van onze werknemers een poosje werkeloos moet toezien hoe de rest wel in het zweet zijns of haar aanzien de arbeidsovereenkomst mag nakomen. Dit kan gebeuren omdat er op dat moment geen cliënt is die goed bij de hond past. Of omdat een cliënt zo ver gevorderd is in zijn of haar doelen dat de diensten van de hond niet meer nodig zijn. Zo zijn er nog veel meer redenen waarom één van de hondjes een poosje letterlijk op de bank zit in de figuratieve dug-out.

Verschillende karakters

Voor Blitzz was dit de laatste weken het geval. Er was gewoon even geen geschikt werk voor haar. En iedere keer als Spip of Bella mee mocht met Erna, zag je de teleurstelling op haar gezichtje. Ze wil zo graag mee werken. En vanmiddag is het zover: ze mag weer. Daarmee neemt ze dan wel één van de cliënten over van Bella, dus die zal even getroost moeten worden straks. Soms is een cliënt toe aan een iets grotere uitdaging en Blitzz is veel gereserveerder in haar omgang met vreemden dan Bella. Zo is het dus handig om verschillende honden te hebben, want de verschillende karakters maken dat Erna kan kiezen welke hond bij welke situatie past.

Emoties

Daarmee moeten we ook voorzichtig zijn. Want de honden worden wel degelijk erg moe van dit werk. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En niet te vergeten: het vergt de nodige emotionele energie. Vorige week schreef ik al over het feit dat honden en hun emoties erg op ons lijken. Ze voelen dus ook goed aan als er bij een cliënt de nodige emoties los komen tijdens het werken met de hond. Dat is goed, daar is het grotendeels ook om te doen, maar wij moeten er dus wel voor zorgen dat onze honden daar ook weer een uitweg voor hebben.

Uitlaatklep

Erna werkt nooit vlak achter elkaar met dezelfde hond. Ook zorgen we voor een uitlaatklep, zoals bij thuiskomst lekker even in de tuin ravotten met een balletje. En onderschat het ‘s avonds met zijn allen op een knoedel op de bank niet. Hoe zwaar de dag ook is geweest, de hondjes kunnen dan alles van zich af dromen. Lekker warm in het huiselijke nest. Zonder onszelf een veer in de musculus sphincter te willen planten, denk ik toch te kunnen zeggen dat we een tevreden roedeltje hebben. Maar dat vergt dus wel de nodige omzichtigheid en kennis over de hond, zowel in het algemeen als per individu.

Valkuil

Dat is ook een valkuil voor mensen die zonder deze kennis met honden gaan werken. Of dat nou gaat om coaching of gewoon lekker samen puzzelen: je moet de hond leren kennen. Je moet tijd investeren in de hond en jouw relatie met die hond. Iedere hond is anders, ze hebben allemaal hun eigen karaktertrekken. Daarnaast moet je de hondentaal spreken, zo goed als je maar kunt. We missen de geursignalen maar als jij je best doet, gaat de hond ook proberen jouw taal te leren spreken en zo kom je er samen wel uit.

Samen

En dat woord: “samen”. Dat is het belangrijkste woord als je met een hond gaat werken. Een hond is immers een roedeldier. Het is een dier dat niets liever wil dan samen aan het werk gaan. Dat zit in de genen. De hond kan bijna niet anders. Even een blokje omlopen is voor de hond al een vorm van samenwerken. Samen erop uit om de buurtgenoten te vertellen: “We’re on the block!” Ik ben ervan overtuigd dat een hond, mits goed begeleid, het gelukkigste dier op aarde is als er werk aan de winkel is. Of je nou samen even de vuilnisbak aan de weg zet of een kudde schapen hoedt: de hond wil helpen. De hond is eigenlijk gewoon een werkpaard.

Henk.

Als je meer wilt weten over het werk van Erna en onze honden, kijk dan gerust eens op haar site: https://ernadekruyff.nl.

 

1 gedachte over “Hondenleven: Werkpaard

  1. Verbazend hoe je iedere keer weer een onderwerp vindt. Mooi geschreven weer. Ik leer ik er van en vind het fascinerend.
    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.