Geplaatst op 2 Reacties

Hondenleven: Mazzelaars

Mazzel de hond met mazzelRegelmatige lezers weten dat ons roedeltje een gemêleerd gezelschap is. Een minder eerbiedige term zou ‘samengeraapt zooitje’ kunnen zijn. En eigenlijk klopt die term ook wel. Sommige mensen besteden maanden aan het selecteren van een nieuw roedellid. Dat is ook heel verstandig. Een hond is voor het hele leven van het beestje bij je en je moet zeker weten dat het klikt. Zeker als je al andere honden hebt.

Delibereren

Bij ons is dat echter toch anders gegaan. Zelfs toen Erna en ik elkaar nog niet kenden, was het uitkiezen van een hond eerder een kwestie van minuten dan van langdurig delibereren. Dat past ook wel een beetje bij het feit dat we steeds honden in huis nemen die hoognodig een plekje nodig hebben. Die kun je niet te lang laten zitten op een plek waar ze doodongelukkig zijn. Zo kwam Spip in mijn leven als net ingeleverde hele jonge hond, een pup eigenlijk nog. Het gezin dat hem van een fokker had gekocht bleek de tijdsinvestering die een pup vraagt verkeerd ingeschat te hebben. Dus hij moest weg. Mijn toenmalige partner en ik zouden zeker een jaar wachten voor we een tweede hond namen om Spip de volle tijd te gunnen om te wennen. Maar dat liep anders. Nog geen drie maanden later kwam er weer een noodgeval voorbij. Een whippet die helemaal zat weg te kwijnen in een asiel net over de grens met België. Spip was met zijn happy-go-lucky karakter al behoorlijk ingeburgerd en we besloten per direct om Saffy uit haar benarde positie te redden.

Gouden greep

Dat bleek een gouden greep want Spip en Saff werden beste maatjes. Samen rennen zoals alleen whippets dat kunnen was hun lust en hun leven. Toch hebben we aan Saffy heel veel tijd moeten besteden. Ze was een erg angstig hondje en ze had veel meegemaakt, ook mishandeling. Met heel veel geduld en liefde hebben we haar weer veel plezier in het leven kunnen geven

Rondkijken

Ook samen met Erna heb ik steeds weinig hoeven nadenken over nieuwe roedelleden als er één wegviel, zoals ons in korte tijd verdrietig genoeg twee keer is gebeurd. Eerst overleed Emy en vrij snel daarna ook Saffy. Natuurlijk rouw je om je overleden hondenmaatjes maar er is toch een lege plek in de roedel. En het duurt nooit heel lang voordat je weer gaat rondkijken naar een ander hondje dat je uit een benarde situatie kunt bevrijden.

Orkaan

Meestal is het Erna die via Facebook of andere social media mij een foto onder de neus houdt. En aangezien ik niet heel kieskeurig ben waar het honden betreft zeg ik al gauw “ja!”. Zo kwam eerst Blitzz in onze roedel de leiding overnemen van Saff, die als leider totaal ongeschikt was maar die rol als oudste teef een beetje in de schoot geworpen kreeg. Nadat Saff was overleden kwam de orkaan die Bella heet in ons roedeltje erbij.

Gevoelig karakter

Maar de grootste mazzelaar van allemaal is toch wel Mazzel! Die naam heeft hij met recht gekregen. Erna heeft hem via Marktplaats opgehaald uit een flat waar hij helemaal niet paste. Figuurlijk niet en letterlijk niet. Mazzel is een grote hond, een kruising Sint-Bernhard met bouvier en ook nog een deel riezen schnautzer erbij. Een hond met veel energie en een gevoelig karakter. Een hond die je moet leren kennen en waar je tijd in moet steken. Zoals met zoveel kruisingen kunnen intern de karakters van de stammoeders en -vaders nog wel eens botsen dus dat moet je kunnen ‘zien’ en daar moet je adequaat op kunnen reageren.

Opleiding

Erna kon dat in eerste instantie niet. Het was haar eerste eigen hond en om dan zo’n moeilijk geval voor je kiezen te krijgen, dat valt niet mee! Maar in plaats van de hond weer af te staan, ging Erna in opleiding. Ze ging leren hoe een hond werkt. Daarna specifiek hoe deze hond werkt. En daarna hoe honden en mensen werken. Dus Mazzel is de grootste mazzelaar die er is: hij kreeg een baasje die voor hem door het vuur ging. En Erna heeft door Mazzel ook veel geluk gevonden. Want dankzij hem is ze het werk gaan doen waar haar passie ligt: mensen helpen met de inzet van honden.

Mazzelaars

Mazzel is nou met pensioen. Hij mag soms nog mee naar een cliënt, iemand die Mazzel goed kent en die gek op hem is. Dat is voor Mazzel een heerlijk uitje. Maar het echte zware werk is nu voor de jongere garde. Zo helpen wij honden die het wat minder goed hebben en de honden helpen mensen die het wat minder goed hebben. Eigenlijk zijn we gewoon allemaal mazzelaars!

2 gedachten over “Hondenleven: Mazzelaars

  1. Dit is een ontroerend verhaal. Dank je wel.

    1. Dank je. Ontroerend vooral als je de honden allemaal kent of hebt gekend. Het is ook nooit zo dat een nieuwe hond bij ons in de plaats van een voorganger komt. Het is niet alsof je een auto inruilt. Iedere hond is uniek en blijft als zodanig in onze herinnering!

      Henk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.